Welk formaat fotolijst moet ik kiezen? 3 praktische tips

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Augustus 29, 2022

Heeft u een aantal leuke foto’s thuis liggen die een plekje in het interieur verdienen? Of wilt u graag de vakantieherinneringen van deze zomer koesteren door deze in een leuke fotolijst te plaatsen? Het kiezen van de juiste fotolijst lijkt heel eenvoudig, maar het kan soms toch nog wat voeten in de aarde hebben. Want welk formaat kiest u? En gebruikt u een passe-partout of niet? In dit artikel vindt u tips voor het kiezen van het juiste formaat fotolijst. 

Formaat fotolijst kiezen als u al een foto hebt

Heeft u al een aantal foto’s thuis liggen die u graag wilt inlijsten? Dan is het kiezen van het juiste formaat fotolijst eigenlijk heel gemakkelijk. Kijk allereerst naar het formaat van de foto. Dit kunt u heel eenvoudig opmeten met een liniaal of meetlint. De meest gangbare foto maten zijn 13x18, 20x30 en 30x40, maar er bestaan nog veel meer verschillende afmetingen

Weet u de afmetingen van de foto? Dan kiest u een fotolijst in dezelfde maat (mits u geen passe-partout wilt gebruiken). Heeft uw afbeelding geen standaard formaat of wellicht een andere vorm? Dan is het kiezen van het juiste formaat fotolijst iets lastiger. Het is mogelijk om een lijst op maat te laten maken, maar u kunt ook kiezen voor een passe-partout. 

Gebruikt u een passe-partout of niet?

Heeft uw foto een afwijkend formaat? Dan kunt u voor een passe-partout kiezen. Een passe-partout is een kartonnen omranding die u in een lijst kunt plaatsen. Deze rand zorgt ervoor dat uw foto perfect in de lijst past en is dus uitermate geschikt als opvulling. 

Maar u gebruikt een passe-partout niet alleen als uw afbeelding een afwijkend formaat heeft, het wordt ook gebruikt om een bepaald optisch effect te creëren. Een rand zorgt ervoor dat uw foto nog beter tot zijn recht komt.

Welk formaat passe-partout kiezen?

Maar welk formaat passe-partout moet u nu kiezen? Bij het bepalen van het juiste formaat kijkt u naar de afmetingen van de foto en de lijst. We leggen het u uit met behulp van een simpel voorbeeld:

Uw foto heeft een afmeting van 30x45cm en deze wilt u inlijsten met een passe-partout. U koopt dan geen lijst in maat 30x45cm, maar kiest voor een grotere maat zoals 40x60. Hier hoort een passe-partout met de afmetingen van de lijst bij. Dus u schaft geen omranding met afmeting 30x45cm aan, maar kiest voor 40x60cm.

Kies altijd voor een fotolijst en passe-partout die groter is dan de foto zelf. 

Houd ook rekening met andere aspecten

Het formaat is het allerbelangrijkst bij het kiezen van de juiste fotolijst, maar er zijn nog veel meer aspecten waar u een lijst op kunt selecteren. Kijk bijvoorbeeld naar de kleur, het materiaal en de stijl. Het is belangrijk dat de kleur in de foto bij de kleur van de fotolijst past. Maar vergeet ook niet naar de stijl van uw interieur te kijken. Bij een modern interieur past bijvoorbeeld een aluminium zwarte lijst. 

Vind hier onze handige checklist die u kunt gebruiken bij de aanschaf van fotolijsten ->

Fotolijsten bestellen bij Fotolijsten-online.nl

Bent u op zoek naar een fotolijst in een specifieke afmeting? Of wilt u graag een fotolijst op maat laten maken? Dit kan bij Fotolijsten-online.nl! In ons uitgebreide assortiment vindt u allerlei verschillende soorten lijsten in diverse formaten. Van groot tot klein, van hout tot kunststof: er is voor ieder wat wils. Bovendien wordt er bij vrijwel iedere lijst een bijpassende passe-partout geleverd. Handig, toch?