Hoe bestel ik een passe-partout?

Hoe gaat het bestellen van een passe-partout nu eigenlijk, waar moet ik rekening mee houden? Hieronder gaan wij u duidelijk uitleggen waar u op moet letten wanneer u een passe-partout voor uw foto en fotolijst gaat bestellen.

Er zijn verschillende situaties voor het bestellen van een passe-partout.

1- U heeft een afwijkende fotomaat die niet in een standaard formaat fotolijst gaat.
2- U heeft een foto die u in een bestaande grotere fotolijst wilt plaatsen (foto is dan kleiner dan de lijst).
3- U wilt uw foto inlijsten met een passe-partout omdat u dit simpelweg mooier vindt.

 

1- Een passe-partout voor een afwijkende fotomaat

U heeft een afwijkende fotomaat en helaas past deze niet in onze standaard formaat fotolijst. Hoe lost u dit op?

Een oplossing hiervoor is om dan een grotere fotolijst te kopen en hier dan een op maat gemaakte passe-partout in te stoppen. Hoe groter de lijst is ten opzichte van de foto, des te breder wordt de passe-partout om uw foto. Een voorbeeld. U heeft een foto van 28x44 cm. Een grotere standaard formata lijst is dan 40x50. Echter zou deze wat aan de kleine kant zijn vanwege het feit dat uw foto aan 1 zijde al 44 cm is. Dit houdt in dat u aan de lange zijdes slechts een passe-partout rand overhoud van (50 - 44 = 6 / 2(zijdes) = 3 cm. 
3 cm is wat aan de smalle kant voor een passe-partout. Om die reden zouden wij dan een 40x60 fotolijst aanbevelen. Zo heeft u aan de 28 cm zijdes van uw foto 6 cm passe-partout (40-28=12/2 (zijdes)= 6 cm).
Aan de 44 cm zijde van uw foto heeft u dan (60-44 = 16cm / 2 zijdes =) 8 cm per kant.
U bestelt in dit geval een een standaard fotolijst 40x60 en daarin koopt u dan een passe-partout op maat met als buitenmaat 40x60 en als binnemaat geeft u dan uw fotomaat op (28x44 cm). Wij snijden de binnenmaat dan iets kleiner. Dit zal dan netto 27,5 x 44 cm zijn.  Tip: Schets bovenstaande even op een papiertje, dit zal helpen om een goed beeld van de verhoudingen te geven.

 

2- U heeft een foto en wil deze in een eigen grotere fotolijst plaatsen

U heeft zelf nog een fotolijst liggen en wil een foto inlijsten in deze eigen fotolijst. Dit kan uiteraard maar alleen als de foto een stuk kleiner is dan de lijst. U wilt immers de loze ruimte opvullen met een passe-partout. Wat is nu een beetje de vuistregel voor de breedte van de passe-partout. Bij kleine formaten t/m formaat 20x30 adviseren wij een minimale passe-partout rand van 3 cm rondom de foto. Heeft u dus als voorbeeld een foto van 13x18 cm dan adviseren wij hiervoor een fotolijst 20x30 met daarin een passe-partout 20x30 met uitsnede 13x18. Zo heeft u dan aan de 13 cm zijdes een passe-partout rand van 20-13 = 7 cm / 2 = 3,5 cm per kant.

Aan de 18 cm zijdes heeft u dan: 30-18 = 12 cm / 2 zijdes = 6 cm. U ziet nu dat de breedte van de passe-partout rand niet overal even breed is. Je hebt nu namelijk 2 zijdes met 3,5 cm passe-partout en 2 zijdes met 6 cm. DIt is absoluut niet storend en ziet er prima uit.

Heeft u een grotere foto vanaf een formaat 30x40? Dan adviseren wij om minimaal 5 cm passe-partout rondom de foto te gebruiken. Neem hiervoor dan een 40x50 lijst met daarin een 40x50 passe-partout met uitsnede 30x40.

 

3- U wilt uw foto inlijsten met een passe-partout omdat u dit simpelweg mooier vindt.

Natuurlijk geeft het een foto veel meer uitstraling om deze in te lijsten met een passe-partout. Daarom wordt dit ook heel veel gedaan. Een mooie foto zonder passe-partout inlijsten is eigenlijk een gemiste kans.
Waar moet u dan precies rekening mee houden als u een foto wilt inlijsten met passe partout?

Bepaal de maat van de foto en tel hier bij formaten t/m 20x30 minimaal 3 cm rondom bij op. Rond dit dan af naar een standaard formaat fotolijst. Bijvoorbeeld: U heeft een foto van 17x24 cm. Als u nu rekening moet houden met een minimale rand van 3 cm per zijde dan dient u er aan beide zijdes minimaal 6 cm bij op te tellen (17+6 = 23) en (24+6 = 30). 23x30 cm is geen standaard formaat lijst dus dan kijkt u wat de eerstvolgende standaard formaat grootte is. Deze is in dit geval 24x30. U kiest dus een 24x30 fotolijst en koopt daarin een passe partout op maat met als buitenmaat 24x30 en als binnenmaat 17x24.

Kijk dus altijd naar de fotomaat en rond ruim af naar boven naar een standaard formaat fotolijst. 


4- Welk formaat passe-partout heeft u nodig bij standaard fotomaten? 

Hieronder vindt u een tabel voor het bestellen van de juiste passe-partout en fotolijst voor elke standaard fotomaat.

U heeft een foto van 30x45 cm en bent op zoek naar een passe partout die uw foto er echt uit laat springen. Kies dan voor een passe partout van 40x60 cm, deze past perfect in een fotolijst van 40x60 cm. 40x60 cm is in dit geval dan ook de buitenmaat. De binnenmaat van deze passe partout zal iets kleiner zijn dan 30x45 cm zodat de foto netjes op zijn plaats blijft zitten er er niet doorheen valt.

Passe-partout matentabel

Staat uw fotomaat of lijstmaat hierboven niet tussen dan kunt u altijd een passe-partout op maat bestellen

Feedback Company Klant beoordelingen (9.1 uit 1685 reviews)

web-monitoring-ok