Fotolijsten ophangen: 5 soorten composities

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Oktober 31, 2022

Met foto’s geeft u uw dierbare herinneringen een plekje in het interieur. Maar fotolijsten zijn niet alleen voor foto’s, ook gebruikt u ze voor illustraties, prints en posters. Door meerdere foto’s, posters en kunstwerken met elkaar te combineren, kunt u interessante composities maken. Denk bijvoorbeeld aan een gallery wall of een raster. 

Ga creatief aan de slag met onderstaande composities!

1. De solo lijst

Heeft u een bijzonder kunstwerk thuis liggen? Of verdient uw trouwfoto een prominente plek in het interieur? Hang deze dan solo op. Zo creëert u een echte eyecatcher en krijgt het schilderij of kunstwerk de aandacht die het verdient.  

Qua compositie is het niet zo spannend. U geeft de lijst een mooie plek aan de muur. Kijk waar de foto het beste tot zijn recht komt binnen het interieur. Dit kan bijvoorbeeld boven een dressoir zijn of boven de bank. 

2. Lijsten op een rij

Ook deze compositie is niet heel spannend, maar het is wel echt een toevoeging aan uw interieur. Houdt u van strak en modern? Kies dan voor een gebalanceerde muurdecoratie door lijsten in een strakke rij op te hangen. 

Kies een aantal leuke foto’s of posters uit die goed bij elkaar passen. Deze hebben bij voorkeur hetzelfde formaat, zodat er een strak geheel wordt gecreëerd. Bevestig de fotolijsten horizontaal of verticaal aan de muur. Zorg daarnaast voor tussenruimtes van ongeveer 5 of 10 centimeter. 

3. Een raster

Door een raster fotolijsten aan de muur te hangen, creëert u een harmonisch en geometrisch effect. Gebruik bij het maken van een fotoraster enkel dezelfde lijsten. Deze kunnen dezelfde kleur hebben, maar het is natuurlijk ook mogelijk om af te wisselen. Houd de afstand tussen alle lijsten even groot voor een strak effect.

Hoeveel lijsten je gebruikt in een raster bepaalt u helemaal zelf. Dit kunnen vier zijn, maar ook negen. Dit hangt af van de grootte van de wand en de plaats waar u de foto’s ophangt. Het is bovendien ook leuk om een thema aan het fotoraster te geven. Denk bijvoorbeeld aan zwart-wit. 

4. Lijsten uitlijnen

Wilt u een speels effect creëren? Hang dan lijsten van verschillende formaten aan de boven- of onderkant van een lijn. Deze compositie is niet strak, maar juist iets meer rommelig. Maar hoe maak je deze soort compositie? Het lijkt misschien lastig, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je plaatst een rechte lijn op de muur. Dit kan je doen met een potlood, maar ook met schilderstape. Kies vervolgens een aantal leuke lijsten van verschillende formaten en hang deze op aan de boven- of onderkant van de lijn. 

Zorg er wel voor dat de afstand tussen de lijsten gelijk is. Hierdoor wordt het een echt geheel. 

5. Gallery wall 

U heeft er misschien al eens van gehoord: de gallery wall. Deze foto compositie is en blijft populair. Het kost misschien iets meer tijd en moeite om te maken, maar dan heeft u ook wat. Een gallery wall is een wand vol met foto’s, kunstwerken of posters. Het leuke is: u kunt alles met elkaar combineren. Er zijn namelijk geen regels. 

Kies een aantal mooie quotes, kunstwerken en foto’s bij elkaar en plaats deze in verschillende lijsten. Deze lijsten mogen verschillende kleuren en formaten hebben voor een speels effect. 

Wilt u weten hoe u een gallery wall maakt? Lees dan deze blog. 

Maak het uzelf gemakkelijk met een collagelijst

Door foto’s in composities op de wand te bevestigen, geeft u de ruimte een nieuwe uitstraling. Bent u op zoek naar de perfecte compositie? Deze kunt u uiteraard helemaal zelf creëren, maar er zijn ook collagelijsten verkrijgbaar. Deze zijn ideaal om bijvoorbeeld al uw vakantiefoto’s of trouwfoto’s in één lijst te presenteren.

Deze lijst hangt u met één (plak)spijker aan de wand. Dit maakt deze lijst zo populair. U hoeft namelijk niet alle lijsten apart op te hangen. 

Bekijk hier onze collectie collagelijsten ->