Waarom kiezen voor een passe-partout?

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Juni 22, 2022

Bent u op zoek naar een geschikte fotolijst voor het inlijsten van een dierbare foto? Of misschien heeft u een opvallend kunstwerk aangeschaft die een mooi plekje in het interieur verdiend? Als u het aan ons vraagt, is een fotolijst niet compleet zonder passe-partout. Maar wat is dit eigenlijk? En waarom zou u het gebruiken? Een passe-partout is een kartonnen rand die tussen de afbeelding en de lijst wordt geplaatst. Het gebruiken van deze omranding van karton is niet noodzakelijk, maar kan uw foto wel een stuk beter tot zijn recht laten komen. 

De voordelen van een passe-partout

Een passe-partout is gemaakt van karton en zorgt voor ruimte tussen het profiel van de lijst en de foto of poster. Hierdoor komt de afbeelding in veel gevallen beter tot zijn recht, maar ook biedt het een praktisch voordeel. De omranding zorgt er namelijk voor dat de dierbare foto of het waardevolle kunstwerk veilig wordt ingelijst. Door een passe-partout te gebruiken, komt de foto niet in direct contact met het glas. Hierdoor zal deze er altijd mooi uit blijven zien en niet snel beschadigen. 

Redenen om te kiezen voor een fotolijst met passe-partout:

✓ Er wordt een optische illusie gecreëerd: de foto springt er echt uit. 

✓ De foto komt niet in direct contact met het glas.

✓ Ideaal als opvulling als een foto niet goed in de fotolijst past.

✓ Handig voor afbeeldingen met een afwijkend formaat.

✓ Mogelijkheid om uiterlijk van de ingelijste foto te beïnvloeden.

Welke maat heb ik nodig?

Als u een lijst met passe-partout gaat bestellen, zijn er een aantal aspecten waar u op moet letten. De maat van de omranding is uiteraard het belangrijkst. Er bestaat echter geen bepaalde vuistregel voor het selecteren van de juiste maat. Dit is afhankelijk van het effect dat u wilt creëren. Wij adviseren onze klanten altijd om minimaal een rand van 3 tot 5 cm rondom de foto te kiezen, maar het is ook mogelijk om een bredere omlijning te kiezen.

Heeft u een foto van 30x45 cm? En een lijst van 40x60 cm? Dan kiest u voor een rand van 40x60. Om het iets makkelijker te maken, delen we hieronder een tabel. Zo kunt u eenvoudig de ideale maat bepalen. 

Waarom kiezen voor een passe-partout?

Laat een passe-partout op maat maken door Fotolijsten-online.nl

Op Fotolijsten-online.nl bieden wij voor iedere fotolijst een bijpassende passe-partout. Kies eerst het juiste formaat en vervolgens de kleur. U heeft zowel de keuze uit standaard als opvallende kleuren. Heeft uw foto een afwijkende afmeting? Of wilt u graag voor een omranding met een speciale vorm kiezen? Dan maken we de kartonnen rand voor u op maat. Wij beschikken over een high-tech computergestuurde snijder waarmee we alle soorten passe-partouts binnen een handomdraai kunnen maken. 

Let op: al onze passe-partouts worden op bestelling gemaakt en kunnen daarom niet worden geretourneerd.