Een posterwand maken: tips en inspiratie

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Mei 28, 2022

Kan jouw woonkamer wel iets meer gezelligheid gebruiken? Of heb je een kale muur in de gang die je graag op wilt fleuren? Posterwanden zijn tijdloos en passen in ieder interieur. Het is niets meer dan een verzameling posters bij elkaar, maar het maakt de ruimte wel gelijk meer sfeervol. Maar hoe zorg je ervoor dat de posters goed tot zijn recht komen? En welke fotolijsten passen er het beste bij de posters? In deze korte handleiding geven we antwoord op je vragen en delen we een aantal handige tips voor een posterwand maken. 

1. Kies de juiste posters

We beginnen bij het begin: posters kiezen. Dit is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak, maar er zijn wel een aantal aspecten waar je op kunt letten. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel posters je wilt tentoonstellen. WIl je de hele muur bekleden? Of ga je voor een bepaalde compositie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je weet hoeveel afbeeldingen je nodig hebt, kan het shoppen beginnen. Kies prints en quotes die jij leuk vindt, maar houd ook rekening met de stijl van je interieur.

Een posterwand met een thema

Het is mogelijk om verschillende soorten posters met elkaar te combineren, maar je kunt er ook een thema aan vast plakken. 

  • Zwart-wit

Zwart-wit posters passen in ieder interieur. Je kunt deze klassieke afbeeldingen combineren met kleurrijke foto’s, maar je kunt de posterwand ook geheel zwart-wit maken. Zwart-witte kunst is verkrijgbaar in grafische, artistieke en minimalistische stijl. 

  • Natuur

Heb je een landelijk interieur? Of wil je de posterwand graag rustig houden? Posters met natuurmotieven bevatten een mix van foto’s van planten, bossen, meren en landschappen. 

  • Botanisch

Botanische posters lijken misschien een beetje op natuurmotieven, maar toch is het anders. Als je voor een botanisch thema kiest, versier je je interieur met afbeeldingen van groene bladeren, planten en bloemen. 

2. Welke fotolijsten passen er het beste bij?

Heb je een aantal leuke posters op het oog? Dan is het tijd om de juiste fotolijsten erbij te zoeken. Maar hoe doe je dit? Allereerst ga je zoeken op afmeting, maar dan ben je er nog niet. Je hebt tegenwoordig veel keuze uit verschillende materialen, kleuren en stijlen. Het is een optie om alle posters in dezelfde soort lijst te plaatsen, maar het is ook leuk om te mixen en matchen. Dit doe je door diverse formaten, vormen en materialen met elkaar te combineren. Combineer bijvoorbeeld zwarte lijsten met houten exemplaren. 

Lees hier meer over het mixen en matchen met fotolijsten ->

3. De juiste compositie

Als je de posters en bijpassende lijsten in huis hebt, ga je de juiste compositie bepalen. Kijk eens rond op Pinterest en doe ideeën op over de samenstelling. Houd het bijvoorbeeld strak door drie lijsten recht naast elkaar op te hangen, maar je kunt het natuurlijk ook iets spannender maken. Er zijn diverse sjablonen die je kunt gebruiken als voorbeeld. 

Voordat je de posterwand gaat maken, is het handig om de posters op de vloer te leggen in de samenstelling die je voor ogen hebt. Zo weet je zeker dat je de beste compositie kiest en kun je eventueel nog schuiven. 

Maak het jezelf nog makkelijker met een fotocollage

Een posterwand staat prachtig in het interieur, maar het bevestigen van de verschillende fotolijsten aan de wand is nog een hele klus. Helemaal als je meer dan 10 lijsten wilt ophangen. Maar wist je dat het makkelijker kan? Met een collagelijst stel je op een snelle en eenvoudige manier meerdere foto’s tentoon. Je hoeft dus ook maar een (plak)spijker aan de muur te bevestigen.