Creëer in 5 stappen een unieke fotowand

Geplaatst: September 29, 2020

Heeft u een hoop mooie foto’s liggen? Of kan die kale wand in de slaapkamer wel een metamorfose gebruiken? Maak dan een fotowand! We schreven eerder al een artikel over het creëren van een posterwand. Maar hoe zit het dan met foto’s? In principe is de basis hetzelfde, alleen gebruikt u nu foto’s. Maar hoe selecteert u de juiste afbeeldingen? En welke foto’s passen het beste bij elkaar? Het lijkt misschien simpel, maar toch zijn er een aantal aspecten waar u op moet letten. In deze korte handleiding delen wij onze tips voor het maken van een unieke fotowand. 

1. Zoek voorbeelden

We starten niet bij het kiezen van de foto’s of lijsten, maar we gaan eerst op zoek naar inspiratie. Misschien heeft u al een plaatje in uw hoofd van de fotowand? Of heeft u een bepaalde stijl in gedachten? Het kan nooit kwaad om voorbeelden te zoeken. Deze vindt u bijvoorbeeld in magazines, woonprogramma’s of op apps zoals Pinterest. Zoek naar ‘fotowand’ en u krijgt vast en zeker honderden resultaten.

Denk ook alvast na over de layout van de fotolijsten en het kleurenpalet. Het is namelijk belangrijk dat alle afbeeldingen goed bij elkaar passen. Het is natuurlijk ook niet erg als u van tevoren nog niet helemaal weet hoe de wand eruit komt te zien. 

2. Kies de juiste foto’s

Heeft u een hoop mooie foto’s thuis liggen? Of moet u nog een aantal afbeeldingen bestellen? Het is handig om van tevoren alle foto’s die u wilt tentoonstellen uit te kiezen. Hier borduurt u vervolgens op verder. Hoeveel afbeeldingen wilt u bijvoorbeeld ophangen? Wilt u de hele muur bekleden of alleen een gedeelte? Dit zijn belangrijke dingen om te weten. 

Het is ook leuk om foto’s en posters met elkaar te combineren. Kies prints, quotes en afbeeldingen die u leuk vindt en maak hier een mooi geheel van. 

3. Ga op zoek naar bijpassende lijsten 

Nu is het tijd om bijpassende lijsten te kiezen: het shoppen kan beginnen! Het is het makkelijkst om te zoeken op afmeting, maar in onze webshop selecteert u ook op materiaal en kleur. Van modern tot klassiek, van metaal tot aluminium: de keuze is enorm. Wij helpen u dan ook graag bij het kiezen van de geschikte lijst als u hier zelf niet uit komt. 

Heeft u veel verschillende soorten foto’s gekozen? Focus dan op neutrale lijsten om een harmonieuze indruk te creëren. Gaat u voor een thema zoals zwart-wit? Dan is het juist leuk om met diverse fotolijsten te werken. Combineer zwart-wit bijvoorbeeld met een houten lijst

4. Maak een compositie

De compositie is misschien wel het allerbelangrijkst bij het creëren van een unieke fotowand. Er zijn een aantal standaard sjablonen die u kunt gebruiken. Maar zelf mixen en matchen is misschien nog wel leuker. Maak echter niet gelijk gaten in de muur. Zo kunt u later nog wisselen als iets toch niet naar wens is. Leg de foto’s eerst op de vloer neer en kijk welke compositie u het leukst vindt.

5. En ophangen maar

Weet u precies hoe de fotowand eruit moet zien? Dan is het tijd om de lijsten te bevestigen aan de muur. Maar hoe doet u dit? Aangezien u meerdere lijsten ophangt, kan dit best nog wel een gedoe zijn. Zorg ervoor dat u alle breedtes en afstanden van de fotolijsten opmeet. Vervolgens markeert u alle hoeken op de muur met een potlood. Het is belangrijk dat u in het midden van de muur begint met het ophangen en vervolgens verder werkt. 

Op zoek naar fotolijsten voor uw nieuwe fotowand? In onze collectie vindt u allerlei verschillende soorten lijsten in alle denkbare afmetingen. Bovendien maken wij ook lijsten op maat. Er is dus voor iedere foto een bijpassende lijst.