Fotolijsten ophangen: zo bepaalt u de juiste plek

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Oktober 21, 2021

Fotolijsten ophangen is zo makkelijk nog niet. Er is namelijk een behoorlijk lijstje met dingen waar u rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het ophangsysteem. Gaat u aan de slag met een boormachine of kiest u toch voor de zelfklevende spijker? Daarnaast is de positie van de lijst erg belangrijk. In dit artikel geven we u graag een aantal handige tips, zodat u de fotolijst de juiste plek in de ruimte geeft. 

Kies een geschikt ophangsysteem

Er zijn tientallen manieren om fotolijsten op te hangen. De meeste mensen kiezen ervoor om lijsten te bevestigen met behulp van een hamer en spijker of een boormachine. Spijkers zijn geschikt voor kleine lijsten, maar schroeven zijn bruikbaar voor zowel kleine als grote lijsten. Bent u niet zo handig? Of heeft u simpelweg geen zin om onnodig gaten in de muur te boren? Er zijn diverse alternatieven waarbij u de wand niet hoeft te beschadigen. De klevende spijker is ontwikkeld om lijsten gemakkelijk te bevestigen op verschillende oppervlakken. Daarnaast kan het ophangsysteem eenvoudig worden verwijderd en in sommige gevallen zelfs worden verplaatst. Niet elke klevende spijker heeft dezelfde draagkracht, kijk daarom van tevoren goed op de verpakking of het geschikt is om uw lijst te dragen. 

De positie van de fotolijsten

Nu u het juiste ophangsysteem heeft gekozen, is het tijd om de hoogte te bepalen. De vuistregel is dat een fotolijst tussen 145 en 155 cm van de grond tot het midden van de lijst moet hangen. Wilt u de fotolijsten toch hoger of lager ophangen? Geen zorgen, dat kan gerust! De hoogte hangt namelijk ook af van andere factoren zoals de plafondhoogte en meubels. We adviseren om zelf te kijken wat het beste staat in jouw ruimte. Boor dan ook niet gelijk een gat in de muur, maar plak bijvoorbeeld een papiertje in hetzelfde formaat als de lijst op de muur en kijk of u dit leuk vindt staan. 

Fotolijsten ophangen in de woonkamer

Wilt u graag een aantal fotolijsten ophangen in de woonkamer, maar weet u niet zo goed waar? Er zijn diverse plekken in de woonkamer waar foto’s goed tot zijn recht komen. 

 

  • Boven de bank

 

Boven de bank is de perfecte plek om wanddecoratie toe te voegen. Bevestig een plank aan de muur en zet hier een aantal leuke houten fotolijstjes op of hang de lijsten op in een bepaalde compositie. Gebruik verschillende formaten foto’s om een leuk effect te creëren. 

 

  • Boven de schoorsteen of kachel

 

Is de ruimte boven uw schoorsteen of kachel nog een beetje saai? Hang de fotolijst(en) op in het midden van de schouw en zorg dat de onderkant tussen de 10 en 30 centimeter boven de schoorsteenmantel hangt. Natuurlijk is het ook mogelijk om de lijsten of andere decoratie neer te zetten op de schouw. 

 

  • Bij de trap

 

Om de ruimte bij de trap iets gezelliger te maken, kunt u een aantal fotolijsten ophangen aan de wand. Zorg ervoor dat u dezelfde afstand gebruikt voor elke lijst, op deze manier creëert u een strak en netjes effect. 

Zorg ervoor dat er een passend geheel wordt gecreëerd door de meubels met de foto’s of posters te matchen. Het is ook een optie om een ware eyecatcher te creëren met een grote fotowand of collagelijst.

Geschikte plekken in de slaapkamer

De slaapkamer is de ruimte waar u tot rust komt na een lange dag werken. Om de kamer zo rustig mogelijk te houden, adviseren we om niet te veel fotolijsten op te hangen. Kies voor één grote foto of een paar kleinere varianten. Boven het bed is de meest geschikte plek om wanddecoratie te bevestigen. Zorg dat de onderkant van de lijst ongeveer tussen de 20 en 25 cm boven het bed hangt om een ruimtelijk effect te creëren. Wilt u graag meerdere fotolijsten ophangen? Laat dan altijd 5 tot 20 cm ruimte tussen de verschillende foto’s.