Fotolijsten door de jaren heen: van klassiek tot modern

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Maart 01, 2021

Fotolijsten kunnen tegenwoordig niet meer ontbreken in moderne woonhuizen. Foto’s zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar geven ook een persoonlijk tintje aan uw interieur. De functie van de fotolijst is door de jaren heen enigszins veranderd. Vroeger werden fotolijsten hoofdzakelijk gebruikt om kunst tentoon te stellen en om dierbare schilderijen te beschermen. Vandaag de dag worden lijsten voor andere toepassingen gebruikt. 

 

Fotolijsten aangepast aan de mode

De fotolijst is lang geleden uitgevonden en wordt al honderden jaren gebruikt voor diverse doeleinden. De lijsten werden in de loop der eeuwen aangepast aan de mode en zagen er dus in elke periode anders uit. In de 13e eeuw werden kunstwerken voorzien van geschilderde randen als een soort lijst. De iets verhoogde randen zorgden voor een optische omlijsting. Tijdens de 14e eeuw werd er beeldhouwwerk gebruikt als lijst. Het was echter moeilijk te zien waar het schilderij eindigde en de lijst begon. De functie van de lijst was dan ook voornamelijk het beschermen van het schilderij en het geven van extra stevigheid. In de 14e eeuw ontstonden er meer unieke fotolijsten met doorlopende ornamenten met prachtige motieven. 

 

De 20e eeuw: massaproductie

Jaren geleden was het maken van fotolijsten een grote klus, maar in 1900 werd het mogelijk om massaproductie toe te passen. Er werden uniforme lijsten gemaakt die de aandacht niet van de tentoongestelde schilderijen af zouden leiden. Kunstenaars waren namelijk van mening dat de lijst een versiering voor in het interieur was geworden en meer belangstelling kreeg dan het daadwerkelijke schilderij. De lijsten in het Stedelijk Museum werden dan ook vervangen door gelijkvormige exemplaren. Wist u dat veel hedendaagse kunst niet meer in lijsten wordt gepresenteerd? De doeken zouden namelijk beter tot hun recht komen zonder lijst. 

 

Fotolijsten in het interieur

Tegenwoordig is het heel normaal om dierbare foto’s of leuke posters in het interieur neer te zetten of op te hangen. Om ervoor te zorgen dat de foto op de juiste manier tentoongesteld wordt, gebruiken we fotolijsten. Deze lijsten komen in allerlei soorten en maten, zodat er voor ieder wat wils is. Wat dacht u bijvoorbeeld van een houten fotolijst? Of past een kunststof lijst toch beter bij uw interieur? Ook nu wordt er gekeken naar de huidige trends en worden de fotolijsten als het ware nog steeds aangepast aan de mode. 

 

Koop uw fotolijst goedkoop 

Bent u op zoek naar een fotolijst passend bij uw interieur? In ons zeer grote assortiment aan fotolijsten hebben wij gegarandeerd het exemplaar dat u zoekt. Zo vindt u bijvoorbeeld diverse handgemaakte houten lijsten met een brede of smalle rand. Via het menu is het mogelijk om te zoeken op fotomaat, kleur, materiaal en model. Op deze manier vindt u snel en eenvoudig het exemplaar waar u naar op zoek bent. Ook het bestellen van een passe-partout is gemakkelijk bij Fotolijsten Online. Wij hebben namelijk een handige rekentool ontwikkeld waarbij de prijs van uw fotolijst met passe-partout in één klik wordt berekend. Daarnaast versturen wij alle bestellingen vanaf 50 euro gratis aan huis.