Fotolijstjes ophangen: overzicht van de verschillende ophangsystemen

Categorieën: Nieuwe Fotolijsten
Geplaatst: Maart 30, 2021

Fotolijstjes ophangen in het interieur maken het huis een stuk vrolijker en gezelliger. Met het ophangen van een aantal lijsten vult u een kale muur gemakkelijk op, maar het geeft ook een persoonlijk tintje aan uw interieur. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop fotolijstjes kunnen worden opgehangen. Zo kunt u bijvoorbeeld foto’s met tape aan de muur bevestigen. En wat dacht u van hippe posterklemmen? In dit artikel geven we een overzicht van de diverse ophangsystemen.

 

Denk na over de compositie

Voordat u fotolijsten aan de muur gaat bevestigen, is het belangrijk dat u de juiste exemplaren hebt aangeschaft. Zoals u waarschijnlijk wel weet komen fotolijstjes in alle soorten, maten en kleuren. Dit maakt het niet gemakkelijker om de juiste variant te kiezen. Vraag jezelf eerst af hoeveel foto’s u wilt ophangen. Als dit er twee of meer zijn, is het belangrijk om na te denken over de compositie. Kiest u voor strak en modern? Of wilt u toch liever een iets speelser effect creëren en de lijsten schots en scheef ophangen? De mogelijkheden zijn eindeloos en wij adviseren dan ook om voorhand een geschikte compositie te bedenken. Dit kunt u doen door de lijsten op de grond te leggen en te verschuiven totdat u de juiste indeling hebt gevonden, maar er zijn ook een aantal handige apps beschikbaar. Bovendien kunt u ook kiezen voor een grote fotolijst of collage waar meerdere foto’s in passen. Zo combineert u meerdere afbeeldingen met elkaar en creëert u een passend geheel. 

 

Fotolijstjes ophangen zonder te boren

De meeste mensen hangen fotolijstjes op aan schroeven. Met behulp van een boormachine kunt u deze schroeven in de muur plaatsen. Wilt u liever niet boren? Spijkers tikt u eenvoudig in de muur, maar zijn alleen geschikt voor kleine lijsten. We snappen het heel goed als u de muur niet wilt beschadigen of simpelweg geen zin heeft om gaten te boren. Er zijn diverse ophangsystemen waarbij geen boormachine of spijker te pas komt. Klevende spijkers zijn hier een goed voorbeeld van. Deze plakspijkers geven u de vrijheid om allerlei voorwerpen op verschillende ondergronden te plaatsen. Daarnaast wordt de muur niet beschadigd en het ophangsysteem kan gemakkelijk weer worden verwijderd en in sommige gevallen zelfs worden verplaatst. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van een klevende spijker voor gebruik. Hier staat namelijk precies in hoeveel gewicht het systeem kan houden. 

 

Alternatief voor ophangen: neerzetten

Naast het fotolijstjes ophangen aan de muur zijn er heel veel leuke alternatieven die u eenvoudig kunt toepassen in het interieur. Bevestig bijvoorbeeld een plank aan de muur en plaats hier een aantal leuke foto’s of posters op. Deze hoeven zelfs niet eens in een lijst te zitten, maar kunnen ook heel goed zonder omhulsel worden neergezet. Als u wel voor lijsten kiest, kunt u de deze laten overlappen door eentje een stuk voor de ander te zetten. Op deze manier creëert u een leuk en speels effect. Bent u de foto of de lijst zat? Dan is het een kleine moeite om deze te vervangen. 

 

Wat is de beste manier?

Nu vraagt u zich misschien af: wat is de beste manier om mijn fotolijstjes op te hangen? De meest voor de hand liggende manier is het bevestigen van een schroef of spijker in de muur, maar er zijn genoeg alternatieven. In een huurhuis is het misschien niet verstandig om gaten in de muur te boren en dan kunt u wellicht kiezen voor klevende spijkers. Als u vaak meegaat met de laatste trends en uw interieur regelmatig verandert, kan het ook een goede keuze zijn om voor plakspijkers te kiezen, maar een fotoplank is ook een goede optie. 

 

Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. De hoeveelheid foto’s, de afmetingen, het materiaal van de lijst: er zijn een aantal keuzes die u moet maken. Kies vooral wat u zelf mooi vindt en wat het beste bij uw interieur past.